Uusi koti

Uuteen kotiin saapuessaan pentu on todennäköisesti hieman arka ja peloissaan, mikä on täysin normaalia käytöstä. Vähitellen pentu rohkaistuu ja ryhtyy tutustumaan uuteen kotiinsa. Tehtävänäsi on varmistaa, ettei pentu joudu vaarallisiin paikkoihin, kuten korkealle parvekkeelle, pyykkiä täynnä olevaan pesukoneeseen tai palavien kynttilöiden läheisyyteen. Pidä myös vaaralliset esineet, kuten terävät työkalut, sähköjohdot, muovipussit ja puhdistusaineet, poissa pennun ulottuvilta.

Jos sinulla on ennestään muita lemmikkieläimiä, on uusi pentu esiteltävä niille varovasti, sillä eläinten totuttaminen toisiinsa vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Anna vanhan kissan haistella pentua kaikessa rauhassa, mahdollista sähinää ei tarvitse säikähtää ja vältä muutenkin tarpeetonta tilanteeseen puuttumista. Erota kissat toisistaan vain, jos vanha kissa käy pennun kimppuun. Jos vanha lemmikkisi on aikuinen koira, tutustuta lemmikit toisiinsa valvotuissa olosuhteissa. Koira voi innostumisellaan säikäyttää tai jopa vahingoittaa pentua. Parin viikon valvotun yhdessäolon jälkeen lemmikit oppivat hyväksymään toisensa ja käyttäytymään keskenään.

Käsitteleminen ja opettaminen

Pentua on käsitelty päivittäin sen syntymästä saakka, joten se on tottunut kynsien leikkaamiseen, korvien ja hampaiden tutkimiseen, harjaamiseen, pesemiseen jne. Runsaalla käsittelyllä olen halunnut opettaa pennulle, että omistaja saa ja voi tehdä hoitotoimenpiteitä. On siis äärimmäisen tärkeää, että jatkat pennun päivittäistä käsittelyä, sillä tämä helpottaa myöhemmin mm. eläinlääkärissä käyntiä. Samalla opit tuntemaan kissasi paremmin ja havaitset nopeammin myös mahdolliset sairauden oireet.

Kissa on itsenäinen ja itsepäinen eläin, joka tekee mitä sitä huvittaa. Kissaa ei voi, eikä saa kouluttaa kuten koiraa. Jos pentu tekee jotain, mitä se ei nyt eikä koskaan saa tehdä, on ainoa tehokas rankaisukeino tiukkaan sävyyn sanottu ”EI”. Kun kiellät kissaa, ole johdonmukainen; se mikä on kiellettyä tänään, on sitä myös huomenna, ylihuomenna ja viikon päästä.

Kissat rakastavat kiipeilyä ja ne majailevat mielellään korkealla, tämä on osa niiden luontaista käyttäytymistä eikä sitä voi karsia pois opettamalla. Kiipeilytelineet, erilaiset tasot ja hyllyt ovat siis mieluisia, kissasta on myös hauskaa istua ikkunan edessä ja katsella ulkomaailman tapahtumia. Säästyt monelta harmilta kun järjestät näihin paikkoihin kissalle oman tilan.

Pentu on jo oppinut käyttämään hiekkalaatikkoa, mutta ei pidä säikähtää jos taito unohtuu hetkeksi uudessa kodissa. Jos pentu kävelee levottomasti ympäri huonetta ja naukuu, sillä saattaa olla hätä, eikä se tiedä mistä hiekkalaatikko löytyy. Nosta pentu laatikkoon ja kehu onnistuneesta suorituksesta. Pentu tajuaa nopeasti, mistä on kyse ja unohtunut taito palautuu mieleen. Pentu saattaa myös vierastaa uuden hiekkalaatikon tai hiekan tuoksua. Ensimmäisten viikkojen ajan suosittelen käyttämään ns. mikrohiekkaa. Kissanhiekkaa ei tarvitse vaihtaa joka päivä, riittää kun märät kohdat ja ulosteet poistetaan lapiolla. Hiekkalaatikko pestään kerran viikossa laimennetulla hypokloriitilla ja samalla vaihdetaan hiekat.