Ruokinta

Kaikista lemmikeistä kissalla voisi väittää olevan epätavallisimmat ja vaikeimmin täytettävät ravitsemusvaatimukset. Luonnon kissaeläinten ravitsemus koostuu riistasta, jossa on kosteutta eli vettä lähes 70 %, valkuaisaineita eli proteiinia 14 %, rasvaa 10 %, hiilihydraatteja 1-2 % ja kuituja alle 1 %. Myös lemmikkikissan ravinnon tulee koostua näistä samoista elementeistä, jos ravitsemus ei tyydytä kissan tarpeita, on seurauksena vakavia puutostiloja ja ravitsemuksellisia sairauksia.

Kissan ruokahetket

Syötä kissaa aina samaan aikaan päivästä ja samassa paikassa! Suuri osa kissoista syö mielellään usein, pieniä määriä kerrallaan ja mieluiten illalla. Kissat ovat myös erittäin tarkkoja ruuastaan, ne haluavat syödä tuoretta ruokaa puhtaasta astiasta. Väärältä lemahtava tai jääkaappikylmä ruoka jää syömättä. Ruokamyrkytysbakteerit lisääntyvät erittäin tehokkaasti huoneenlämmössä, joten säilykeruokia tai raakaa lihaa ei voi seisottaa pitkiä aikoja kupissa, kuivaruokaa voi seisottaa riskittä. Ruokakupiksi käy parhaiten keraaminen tai teräksinen kuppi, muovisia ruoka-asioita en suosittele, koska ne naarmuuntuvat helposti ja niitä on vaikea pitää puhtaana.

Pentu tarvitsee useita aterioita päivässä

Pentu on riippuvainen emon maidosta noin 4 viikon ikäiseksi. Sen jälkeen pennun on saatava muuta ruokaa kasvutarpeensa tyydyttämiseksi. Tämä vaihe on erityisen vaativa ja puutteita pääsee helposti syntymään. Pentujen pitää antaa syödä vapaasti (4-5 ateriaa päivässä) vierotukseen asti. Tämän jälkeen päivittäisten aterioiden määrää vähennetään asteittain, siten että 6 kk:n iän jälkeen tarjotaan 1-2 ateriaa päivässä. Kissan ollessa noin vuoden ikäinen siirrytään aikuisten kissojen ravintoon ja ruokailutapoihin.

Koti- vai valmisruokaa?

Kissa ei pärjää talousjätteillä, vaan sille on tarjottava sille sopivaa ravintoa. Kissalle sopivaa tuoreruokaa on porsaan tai naudan liha suikaleina tai jauhettuna, porsaan munuaiset ja sydän paloiteltuna ja naudan maksa. Kypsentäminen tuhoaa ravintoaineita, joten tuoreruoka on syytä tarjota raakana. Kana tarjotaan kuitenkin kypsennettynä ja luuttomana. Silakkaa ja pakastekalaa voi antaa raakana, mutta järvikala on aina kypsennettävä.

Kotiruokaa syötettäessä vitamiinien, hivenaineiden ja muiden ravinteiden oikeiden määrien laskeminen jokapäiväisiin annoksiin on hankalaa. Kissa saattaa saada jotakin ainetta joko liikaa tai liian vähän, tämä taas voi johtaa vakaviinkin sairauksiin mm. sydämessä, luustossa, maksassa ja munuaisissa. Jos aikomuksenasi on ruokkia kissaa pelkällä kotiruualla, suosittelen kirjojen ”Miun maun mukaan. Ruokakirja kissanystävälle” (Mariitta Hämäläinen ja Tetta Kannel) ja ”Mirjamin kissanhoidon opas” (Mirjam Numminen) lukemista. Niissä on kerrottu kissan ravitsemustarpeista ja ruoka-aineista sekä annetaan ruokareseptejä.

Helpoin ratkaisu kissan ruokintaan on korkealaatuinen teollinen kissanruoka. Niihin on laskettu ravinteet, vitamiinit ja hivenaineet oikeissa suhteissa. Laadukkaita teollisia kissanruokia voi ostaa lemmikkieläinliikkeistä ja eläinlääkäriasemilta. Suositeltavia kuiva- ja säilykeruokia ovat eläinkaupoissa myytävät Hill’s, Royal Canin, Iams ja Pro Plan. Ruokakaupoissa myytäviä ruokia en suosittele, sillä ne sisältävät valitettavan paljon viljaa.

Kun valitset teollisesti valmistettua kissanruokaa, muista että tuotteiden tuoteselosteet ovat samanlaisia kuin ihmisille tarkoitettujen ruokien tuoteselosteet. Valmistusaineet luetellaan painon mukaan alenevassa järjestyksessä. Koska kissat ovat luonnostaan lihansyöjiä, parhaissa ruoissa valkuaisaineen eli lihan tai kalan lähde on mainittu ensin. Kiinnitä huomiota myös vitamiinien (A, B, D ja E) ja hivenaineiden (kalsium, fosfori, natrium, kalium ja magnesium) määrään.

Lisäravinteet ja vitamiinit

Korkealaatuisiin valmisruokiin on ravinteet, vitamiinit ja hivenaineet laskettu oikeissa suhteissa. Kissa saa tarvitsemansa aineet eikä kärsi puutostiloista muttei myöskään liikasaannista. Silloin tällöin, esimerkiksi karvanlähtöaikana on kuitenkin hyvä antaa kuuriluontoisesti vitamiineja ja hivenaineita. Vitamiini- ja hivenainevalmisteita annettaessa on noudatettava pakkausten annostusohjeita.

Juotavaksi raikasta vettä

Kissalla on aina oltava tarjolla raikasta vettä. Vesiastiaksi soveltuu riittävän iso ja painava lasikulho. Vesiastia pestään ja vesi vaihdetaan päivittäin. Kirkas lasikippo piripintaan täytettynä houkuttelee kissaa juomaan riittävästi. Vesiastioita olisi hyvä olla muuallakin kuin ruokakipon vieressä.

Omilla kissoillani on jatkuvasti tarjolla Hill’s kuivaruokaa ja illalla kissat saavat säilykeruokaa. Silloin tällöin annan kissoille herkkupaloja, kuten kinkkua tai katkarapuja. Pennut ovat syöneet vapaasti 4–5 ateriaa päivässä. Aterioilla olen tarjonnut pennuille tarkoitettuja säilykeruokia.